Shift position indicator light issues - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 (permalink) Old 09-02-2017, 05:11 PM Thread Starter
Learners License
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Shift position indicator light issues

I have an 08 Mazda 6 i4 2.3L automatic. I'm getting blinking on and off from both the position indicator (P, D, R etc) and the gear indicator (1-5). However I'm not noticing any other issues at present. It started after my engine threw a code for the O2 sensor (bank one, sensor one). I replaced the sensor and cleared the check engine light, and I had hoped the random blinking would have stopped as well.

I was not so lucky. It's done it lately again, and I see no correlation to each instance. Once in park it was just blinking. Once going slow at low rpm in third gear. Once on the freeway in 5th. Once shifting from 4th to 5th in a neighborhood. There isn't a rough shift and I have no AT or engine lights on.

Is this the beginning of the end for my tranny, or just a bad wiring connection for the lights behind the dash? My Mazda dealer found nothing.
Nathaniel Zytniowski is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 09-02-2017, 05:26 PM
Rally Racer
 
DrFeelGood's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Portland, OR
Posts: 1,080
Mentioned: 68 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quoted: 252 Post(s)
Thanks: 83
Thanked 132 Times in 122 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
Garage
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Nathaniel Zytniowski View Post
I have an 08 Mazda 6 i4 2.3L automatic. I'm getting blinking on and off from both the position indicator (P, D, R etc) and the gear indicator (1-5). However I'm not noticing any other issues at present. It started after my engine threw a code for the O2 sensor (bank one, sensor one). I replaced the sensor and cleared the check engine light, and I had hoped the random blinking would have stopped as well.

I was not so lucky. It's done it lately again, and I see no correlation to each instance. Once in park it was just blinking. Once going slow at low rpm in third gear. Once on the freeway in 5th. Once shifting from 4th to 5th in a neighborhood. There isn't a rough shift and I have no AT or engine lights on.

Is this the beginning of the end for my tranny, or just a bad wiring connection for the lights behind the dash? My Mazda dealer found nothing.
That sounds fairly annoying to have blinking lights on the dash. I can't think of why this would be happening other than the transmission rejecting a perceived input. For example if you tried to select 1st gear while on the freeway it would not allow entry and just blink to let you know its refusal. Perhaps there is an electrical connection fault that is making the transmission think you are falsely inputting a command it cannot carry out.Check you trans fluid to make sure it is at level, red in color and does not smell burnt. I replace and refill my fluid 3x every 60,000 mi. If it seems to run fine and everything else checks out then a few pieces of electrical take on the instrument display will "fix" the lights.

Aside from that, cruising in 5th gear in a neighborhood?

Anyhow, good luck and happy motoring.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2004 6s Wagon 3.0, 5-speed ATX, Performance White (A2N)
Modifications:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
.
DrFeelGood is online now  
post #3 of 3 (permalink) Old 09-20-2018, 12:00 AM
Registered User
 
mazda's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Maryland
Posts: 51
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Send a message via AIM to mazda
I'm having the same issue. 2007 Mazda 6 139k miles. Sometimes I shift to drive and the "1" will dissappear and come back. When driving I could be in 5th hear in the highway and the 5 will dissappear and revs kick up and it kick back in gear in 4th sometimes 3rd gear.

Oddly enough,

When I slightly move the shifter up toward neutral it rengages. The slight push on the shifter either way seems to wake it back up. Then if I let the shifter naturally slide back into place further down in drive it goes away again.

Hoping someone can help before I decide to change breaks rotors and tires soon.

😞
mazda is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome