Need help-dash haywire-won't start. - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
User Tag List

 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 12:46 PM Thread Starter
Registered User
 
TampaBay6's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clifton Park, NY
Posts: 136
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Need help-dash haywire-won't start.

I'm stranded...Drove for 2 miles and parked the car. Tried to start it again and the dash went nuts and it won't start. Now I get nothing; no dash lights or accessories.



Help.

2006 Mazda6, 3.0L v6, six speed auto (all stock, and loving it.)
TampaBay6 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 12:51 PM
Registered User
 
Archerfish's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Southeast Asia
Posts: 368
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 124 Post(s)
Thanks: 9
Thanked 23 Times in 21 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
I encountered this with a loose battery terminal and a dead battery.
Archerfish is offline  
post #3 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 01:09 PM Thread Starter
Registered User
 
TampaBay6's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clifton Park, NY
Posts: 136
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Terminals are tight and I get 12.5 volts at the battery.

2006 Mazda6, 3.0L v6, six speed auto (all stock, and loving it.)
TampaBay6 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 02:06 PM Thread Starter
Registered User
 
TampaBay6's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clifton Park, NY
Posts: 136
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
I put a charger on the battery and the voltage meter shows 12.9. Everything is normal when I turn the key to ACC, but then nothing when I turn to Start. The dash goes black.


Then, after I turn the key to Off and remove it, the tach and speedo needles do a complete swing clockwise and then return.

2006 Mazda6, 3.0L v6, six speed auto (all stock, and loving it.)
TampaBay6 is offline  
post #5 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 03:45 PM Thread Starter
Registered User
 
TampaBay6's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clifton Park, NY
Posts: 136
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Just picked up, and installed a new battery. Same problem.



Any ideas guys?


.

2006 Mazda6, 3.0L v6, six speed auto (all stock, and loving it.)
TampaBay6 is offline  
post #6 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 03:46 PM
Registered User
 
DJ Raydiate's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Jacksonville, FL
Posts: 293
Mentioned: 12 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 84 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 22 Times in 22 Posts
Groans: 1
Groaned at 0 Times in 0 Posts
Garage
iTrader: 0 reviews
It sounds like a ground issue or corrosion. It could also be a bad battery not providing enough cranking amps even though it's holding a charge. Mine did it when i first got the car used. It had a taller battery than factory and was hitting the hood. Needles went everywhere and was acting funny.

Ray.

2003 Mazda 6s

Brakemotive Drilled and slotted rotors, Modified eBay CAI, EGR reroute and optimized, TB coolant delete, Brake light mod, AWR Racing Lower dog bone, AWR Right engine mount, BIG 5 upgrade, Battery Relocated, Custom Busbars, Optima Red top, 2 12" Planet Audio BBD12, Rockville Audio 1400w 4chan amp, Rockville Audio 8000w sub amp, RX 8 seats, Custom LED side markers, Lower rear bumper lights and lots more to come!!!
DJ Raydiate is offline  
post #7 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 03:48 PM
Registered User
 
DJ Raydiate's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Jacksonville, FL
Posts: 293
Mentioned: 12 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 84 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 22 Times in 22 Posts
Groans: 1
Groaned at 0 Times in 0 Posts
Garage
iTrader: 0 reviews
Oh nevermind about the battery, you responded while I was typing that lol. I'd definitely check the grounds. Also may sound funny but while there make sure the starter power wire and the starter itself is tight so it's making a good ground.

Ray.

2003 Mazda 6s

Brakemotive Drilled and slotted rotors, Modified eBay CAI, EGR reroute and optimized, TB coolant delete, Brake light mod, AWR Racing Lower dog bone, AWR Right engine mount, BIG 5 upgrade, Battery Relocated, Custom Busbars, Optima Red top, 2 12" Planet Audio BBD12, Rockville Audio 1400w 4chan amp, Rockville Audio 8000w sub amp, RX 8 seats, Custom LED side markers, Lower rear bumper lights and lots more to come!!!

Last edited by DJ Raydiate; 04-19-2019 at 03:51 PM.
DJ Raydiate is offline  
post #8 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 04:22 PM Thread Starter
Registered User
 
TampaBay6's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clifton Park, NY
Posts: 136
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
My girlfriend just texted and said "it's probably your alternator." I'll just say "yeah."


But I don't think it's the alternator. Not going to tell her that, because I'm on thin ice as it is...

2006 Mazda6, 3.0L v6, six speed auto (all stock, and loving it.)
TampaBay6 is offline  
post #9 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 06:14 PM Thread Starter
Registered User
 
TampaBay6's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clifton Park, NY
Posts: 136
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Thanks: 14
Thanked 3 Times in 3 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Situation is this: Turn key to ACC and the dash lights up like normal. Turn key to START and everything goes black (and there's no starter noise or clicking.) Turn the key back to ACC and everything remains black. Turn the key OFF and remove, and the gauge needles swing all the way to the right and then back.


Thought it might be the battery so I bought a new one and installed it today. No improvement.

2006 Mazda6, 3.0L v6, six speed auto (all stock, and loving it.)
TampaBay6 is offline  
post #10 of 28 (permalink) Old 04-19-2019, 11:22 PM
Registered User
 
tickerguy's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2,497
Mentioned: 96 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 906 Post(s)
Thanks: 19
Thanked 526 Times in 402 Posts
Groans: 4
Groaned at 7 Times in 7 Posts
iTrader: 0 reviews
Check the grounds.
DJ Raydiate likes this.
tickerguy is online now  
The Following User Says Thank You to tickerguy For This Useful Post:
TampaBay6 (04-23-2019)
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Green key light doesn't light up on dash when pressing on brakes Seiya Mazda6 (Atenza) 6 09-27-2016 07:41 PM
2004 mazda 6 doesnt start coltonmt17 Mazda6 (Atenza) 0 10-26-2015 10:59 PM
Mazda Mobile Start service outage matthewf01 3rd-Gen 27 09-13-2015 04:31 PM
'54 Mazda TS Diesel won't start ge1971 Newbie Section 0 01-23-2013 03:27 PM
2011 6 Won't Start (Red Start Button + Red Key Light on Dash) Craigy1D Electrical / HVAC 4 12-24-2012 03:36 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome