Did I Blow Up My BCM or Something Else? - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 04-14-2012, 03:20 PM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Did I Blow Up My BCM or Something Else?

I was installing my switchbacks when something bad happened. I had one side 'test rigged' the way it should work, hooked the battery back up, then turned on the headlight switch to the running lights position. My diode exploded and I turned it off/unplugged the battery again. I discovered I hadn't put the turn signal bulb in upside down like you are supposed to for this mod - I had it in right-side up. At this point, none of the front (194), side marker, or tail lights would come on. Figuring it must be a fuse, I checked all of the lighting-related ones and they are all fine. I then checked ALL of the fused in both fuseboxes and every fuse is fine. Here is what is happening with no mods in place, everything like factory:

Turn headlight switch to running light position: The relay clicks like normal and turns off after 30 seconds like normal. The dashboard lights come on like normal. NO exterior lights come on at all.
Turn headlight switch to low beam position: Same thing, except low beams come on.
Turn high beams on: Same thing, except high beams come on.
The hazards work just fine front and rear.
The reverse lights work just fine.

Does anyone have any ideas? I also checked the ground wires under the left front headlight and they are fine. Where is the BCM? I'd like to take it out, open it up, and make sure I didn't blow a trace off the PCB. Thanks for any ideas...


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 04-14-2012, 04:21 PM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
I found the BCM (behind the driver's footwell fusebox.) I pulled it out and opened it up - there was no burning smell, blown traces, or other obvious damage. I also tried swapping the headlight relay with the (unused) foglight relay and that didn't help either.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 04-14-2012, 07:39 PM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
After a bit more digging, it sounds like I probably damaged the auto-light off control module. All I can find out about where this might be is "left side of the dashboard by the steering wheel." I can't find it for anything. Does anyone know where it is, have a picture of one, or know if I replace it, is it plug and play or does it need programming by a dealer? Thanks.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 04-15-2012, 08:38 PM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
I did find the auto light off delay module, and it is working fine. I also discovered that the automatic function on the power windows no longer works, so I'm back to thinking the BCM is shot...


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 04-16-2012, 07:50 AM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Turns out the windows are actually OK (forgot I had to reset them since the battery had been disconnected.) Nobody has any ideas on the parking lights problem?


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 04-16-2012, 05:24 PM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
OK, I'm an idiot - I tested all of the fuses with a continuity tester (didn't actually pull them out to look at them.) Since the tail light fuse has ground at both sides when everything is off, the continuity test passed... All I needed this whole time was a new fuse...


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 06-25-2015, 03:58 PM
Learners License
 
justingambit's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
Garage
iTrader: 0 reviews
Where did you find the headlight relay at? I have tried searching online everywhere and can't find the location.

Use the force, Harry. - Gandalf
justingambit is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 06-25-2015, 07:20 PM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by justingambit View Post
Where did you find the headlight relay at? I have tried searching online everywhere and can't find the location.
It's in the fusebox in the engine compartment (there should be a diagram of the fuses/relays under the lid) On mine, the headlight relay is the one in the picture with the grease pencil pointing to it:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC_000001.JPG
Views:	467
Size:	217.2 KB
ID:	155258  


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 06-26-2015, 12:09 PM
Learners License
 
justingambit's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
Garage
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by mralexsays View Post
It's in the fusebox in the engine compartment (there should be a diagram of the fuses/relays under the lid) On mine, the headlight relay is the one in the picture with the grease pencil pointing to it:
Cool! Thank you for that! I thought I had checked that but I will double check again. By chance do you know if the BCM is plug and play? Does it require to be reprogrammed at a dealership?

Use the force, Harry. - Gandalf
justingambit is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 06-26-2015, 12:17 PM Thread Starter
Track Racer
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA USA
Posts: 151
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 8 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by justingambit View Post
Cool! Thank you for that! I thought I had checked that but I will double check again. By chance do you know if the BCM is plug and play? Does it require to be reprogrammed at a dealership?
There turned out to be nothing wrong with my BCM, so I really don't know. I suspect, however, that yes a new BCM would need to be programmed by a dealer (same for a used one unless you just happened to get one from a car with the exact same features as your car, but even then I think there is some immobilizer programming or something that'd still have to be done.)


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

'08 Tungsten Grey 6i Hatchback
'06 Tungsten Grey 6i Sedan
mralexsays is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome