Squeal turning right - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 (permalink) Old 09-27-2012, 12:37 AM Thread Starter
Registered User
 
Dice719's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 120
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Groans: 1
Groaned at 1 Time in 1 Post
iTrader: 0 reviews
Squeal turning right

Hello all,

I have an 05 6i (101k miles) and I am having an annoying chirp noise that occurs whenever I make a right turn - whether it be a u-turn, pulling into parking spot etc. I can't really tell whether the noise is coming from the right or left side of the front end. The car is making a chirping noise that occurs once per wheel rotation and speed plays a factor in the noise. You have to be turning right fast enough to put enough load on left side of the car to make it chirp.

Last edited by Dice719; 11-11-2012 at 07:43 PM.
Dice719 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 10-03-2012, 01:02 PM
Learners License
 
Join Date: Nov 2008
Location: Portland OR
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Thanks: 6
Thanked 1 Time in 1 Post
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Ball Joints

You might want to check your ball joints, the 6 has two lower and 1 upper. My car makes the same noise you described, it's like this loud squeal. The lowers are well known to go out on sixes. Hope that helps
DjShivy is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 10-03-2012, 08:50 PM Thread Starter
Registered User
 
Dice719's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 120
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Groans: 1
Groaned at 1 Time in 1 Post
iTrader: 0 reviews
Had the suspension looked at and the only problem found was a slightly torn cv boot (front passenger). Everything else was fine.

Last edited by Dice719; 11-10-2012 at 05:21 PM.
Dice719 is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 11-10-2012, 05:23 PM Thread Starter
Registered User
 
Dice719's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 120
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Groans: 1
Groaned at 1 Time in 1 Post
iTrader: 0 reviews
Bump -- this noise is killing me, still haven't figured it out. Any ideas?
Dice719 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 11-10-2012, 06:24 PM
100% CANUCK

 
Mr.Smoke's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kitchener, ON Canada
Posts: 7,256
Mentioned: 310 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quoted: 1202 Post(s)
Thanks: 1,420
Thanked 1,438 Times in 1,133 Posts
Groans: 1
Groaned at 8 Times in 8 Posts
iTrader: 0 reviews
It could be a wheel bearing. Ive seen wheel bearings with no play but make noise.

Beings there is a tear in the CV boot you may have some debris & stuff in there causing the noise.


Sent from my iPhone using Autoguide.com Free App
Mr.Smoke is online now  
post #6 of 8 (permalink) Old 11-11-2012, 12:27 AM Thread Starter
Registered User
 
Dice719's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 120
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Groans: 1
Groaned at 1 Time in 1 Post
iTrader: 0 reviews
Appreciate the input smoke. While looking online, I came across this video with sounds very similiar to what I'm hearing : http://www.youtube.com/watch?feature...&v=v7vKoDT3LeM
Dice719 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 12-16-2012, 12:57 PM
Learners License
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
CV without a doubt! Debris and Cack if the boot is split. Good diagnosis Smokey!#
BLUEBULLY is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 05-23-2013, 11:34 PM Thread Starter
Registered User
 
Dice719's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 120
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 14 Times in 12 Posts
Groans: 1
Groaned at 1 Time in 1 Post
iTrader: 0 reviews
This is an old topic, but I think people appreciate updates lol.
The noise turned out to be from a loose dust shield (front passenger side).
I've been trying to bend it so it doesn't rub, but it always ends up rubbing again. Might just remove it or weld it in place.
Dice719 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome