1st gear issues - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 12-22-2012, 03:01 PM Thread Starter
Learners License
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
1st gear issues

like it states... i have a 2006 speed6 with 90k on the clock. at low speeds like in a parking lot it will fall all the way or 1/2 way out of first and grind... are the syncros* going bad? is this a common problem?


ps i have owned the car 4 days now
matt

G~SPOT
2006 Speed6
2005 YZF R6
G~SPOT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 12-22-2012, 03:26 PM
100% CANUCK

 
Mr.Smoke's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kitchener, ON Canada
Posts: 7,294
Mentioned: 322 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quoted: 1220 Post(s)
Thanks: 1,453
Thanked 1,450 Times in 1,142 Posts
Groans: 1
Groaned at 8 Times in 8 Posts
iTrader: 0 reviews
Sounds like a synchro issue to me.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com Free App
Mr.Smoke is online now  
post #3 of 6 (permalink) Old 12-22-2012, 06:35 PM Thread Starter
Learners License
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
kinda what i was thinking, are these trannys a nightmare? i have been doing some research but not around my comp and phone searching sucks

G~SPOT
2006 Speed6
2005 YZF R6
G~SPOT is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 12-25-2012, 04:40 PM
Registered User
 
Final Impact's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA, OR
Posts: 2,648
Mentioned: 106 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 528 Post(s)
Thanks: 1,115
Thanked 861 Times in 615 Posts
Groans: 0
Groaned at 3 Times in 3 Posts
iTrader: 0 reviews
synchros don't let it fall out of gear. They stop motion so the gears can align to go INTO gear and DO NOTHING once the gear is selected and engaged.

If its smooth going into gear but falls out of gear under load / when you let off gas, either the linkage is trashed, mounts are trashed and pulling on the linkage, or internal the "clutch dogs" that hold each gear in place are worn off as in rounded to a point that it no longer stays in the gear selected.
In short, its a whole different issue.

- check linkage
- check mounts i.e. power brake it and watch the engine move
- drain the gear oil and look for parts.
- take it back!

2006 Mazda 6s GS Hatchback, Lapis Blue | AJ 3.0 & AW6A-EL 6 Spd, >101,000

__________________________________________________ __________________
V6 repair info here: FSM, MIL/CEL codes, P030X solved, Links to V6 threads
Final Impact is offline  
The Following User Says Thank You to Final Impact For This Useful Post:
Mr.Smoke (12-25-2012)
post #5 of 6 (permalink) Old 12-25-2012, 05:52 PM
100% CANUCK

 
Mr.Smoke's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kitchener, ON Canada
Posts: 7,294
Mentioned: 322 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quoted: 1220 Post(s)
Thanks: 1,453
Thanked 1,450 Times in 1,142 Posts
Groans: 1
Groaned at 8 Times in 8 Posts
iTrader: 0 reviews
Mr.Smoke is online now  
post #6 of 6 (permalink) Old 01-04-2013, 07:03 PM
Registered User
 
Final Impact's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA, OR
Posts: 2,648
Mentioned: 106 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 528 Post(s)
Thanks: 1,115
Thanked 861 Times in 615 Posts
Groans: 0
Groaned at 3 Times in 3 Posts
iTrader: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Final Impact View Post
synchros don't let it fall out of gear. They stop motion so the gears can align to go INTO gear and DO NOTHING once the gear is selected and engaged.

If its smooth going into gear but falls out of gear under load / when you let off gas, either the linkage is trashed, mounts are trashed and pulling on the linkage, or internal the "clutch dogs" that hold each gear in place are worn off as in rounded to a point that it no longer stays in the gear selected.
In short, its a whole different issue.

- check linkage
- check mounts i.e. power brake it and watch the engine move
- drain the gear oil and look for parts.
- take it back!
On another note about the trans: Take a Look!
More 2nd gear grinding

2006 Mazda 6s GS Hatchback, Lapis Blue | AJ 3.0 & AW6A-EL 6 Spd, >101,000

__________________________________________________ __________________
V6 repair info here: FSM, MIL/CEL codes, P030X solved, Links to V6 threads
Final Impact is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome