Security indicator light flashing - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
Go Back   Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum > Technical / Performance / Model > Mazda 6 1st Generation (2002-2008) > Engine / Drivetrain
New User? Register
Mazda6Club.com is the premier Mazda 6 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-13-2008, 04:50 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

My car wont start and the security indicator light keeps flashing, it is the one that depicts the car with a key in the middle. Has this happened to anyone?
jumpman23j is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-13-2008, 05:04 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Queens,NY
Posts: 431
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Thanks: 25
Thanked 19 Times in 18 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

Does this flashing happen when the key is in the on or off position? It is normal in the off position. Please describe more of the situation. Do the dash lights dim? Does the starter motor rotate? etc.
__________________
2003 Mazda 6s- Konis all around, Progress Rear Sway, Hid in Lows, Brembo blanks w/ Hawk Ceramics, PIAA 1000XT's, 225/45/17 Dunlop Signatures, Continental Extreme Contitacts, MSDS headers w/Magnaflow spun metallic cat w/stock exhaust, Street Unit Wishbone Mount, AWR Tranny Mount, K & N airbox filter
chilimax21 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-13-2008, 05:12 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

QUOTE (chilimax21 @ Nov 13 2008, 02:04 PM)
Quote:
Does this flashing happen when the key is in the on or off position? It is normal in the off position. Please describe more of the situation. Do the dash lights dim? Does the starter motor rotate? etc.[/b]
When I try to turn the car on it only makes clicking noises. Lemme check if the lights dim.
jumpman23j is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-13-2008, 05:59 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
dfw6er's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Flower Mound, TX
Posts: 1,325
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

QUOTE (jumpman23j @ Nov 13 2008, 04:12 PM)
Quote:
When I try to turn the car on it only makes clicking noises. Lemme check if the lights dim.[/b]

The clicking sound could be due to a bad battery. Are your dash gauges jumping all over the place when you try to crank the engine?

Try jump starting your car and see what happens, but I'm betting you need a new battery.
__________________
2003 Performance White 6s MTX, CPE CAI MAF-CI, Xtec 5000K HIDs, Superwhite LEDs, TB bypass, EGR mod, Iridium NGKs, 25% tint, clear sidemarkers w/ turn signal mod, brakelight mod, SU MM, MazdaSpeed Short Throw Shifter, Custom Exhaust: 12" glass pak resonator and axle-back Str8s, Flat Black painted bezels, Exedy Stage 1 clutch and Fidanza Flywheel, ceramic pads, Redline MT-90, Mobil-1 0W-20 and Mobil-1 Mercon V PS fluid
dfw6er is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-14-2008, 01:39 AM   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

QUOTE (dfw6er @ Nov 13 2008, 02:59 PM)
Quote:
The clicking sound could be due to a bad battery. Are your dash gauges jumping all over the place when you try to crank the engine?

Try jump starting your car and see what happens, but I'm betting you need a new battery.[/b]
Yeah the gauges are jumping all over the place.
jumpman23j is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-14-2008, 11:33 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Queens, NY
Posts: 810
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

try a jump. if that doesn't work, get a new battery.
__________________
2004 Mazda 6s 5-door, ATX, Onyx Black
Mods: CPE MAFci, CPE Engine Mount, B&M Tranny Cooler, Mazdaspeed Springs
In the works: TSX projector HID retrofit, Folding side mirrors with LED turn signals, <strike>remote oil thermostat for ATF</strike>
Planned for the future: RB front/rear sways
its rayden is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-17-2008, 03:43 AM   #7 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

QUOTE (its rayden @ Nov 15 2008, 03:03 PM)
Quote:
try a jump. if that doesn't work, get a new battery.[/b]

Hi... the same thing happend to my car today..someone from mazda came to my house to check... it's not the battery.. jump start won't help either.. apparently, it has something to do with the key.. the car doesnt recognize the key or something.. it's also in our manual.. they need me to try using the spare key.. but my bf has it.. hehe.. so im gona try later on tonight.. my car is only a year old.. im not sure tho why it's happening... ;/
pwrpff is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-26-2009, 06:07 PM   #8 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

QUOTE (emz @ Dec 17 2008, 02:43 AM)
Quote:
Hi... the same thing happend to my car today..someone from mazda came to my house to check... it's not the battery.. jump start won't help either.. apparently, it has something to do with the key.. the car doesnt recognize the key or something.. it's also in our manual.. they need me to try using the spare key.. but my bf has it.. hehe.. so im gona try later on tonight.. my car is only a year old.. im not sure tho why it's happening... ;/[/b]

any update on this? I got something similar going on and would love to hear the fix
nodakbassmaster is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-09-2009, 01:24 AM   #9 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 14
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

QUOTE (emz @ Dec 17 2008, 09:43 AM)
Quote:
Hi... the same thing happend to my car today..someone from mazda came to my house to check... it's not the battery.. jump start won't help either.. apparently, it has something to do with the key.. the car doesnt recognize the key or something.. it's also in our manual.. they need me to try using the spare key.. but my bf has it.. hehe.. so im gona try later on tonight.. my car is only a year old.. im not sure tho why it's happening... ;/[/b]

What was the resolution?

Today, I went out to the car, turned the key and it would not start. All of the dash lights are flickering on and off but the car is not turning over.
tagbert is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-09-2009, 01:31 AM   #10 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

QUOTE (tagbert @ Aug 8 2009, 11:24 PM)
Quote:
What was the resolution?

Today, I went out to the car, turned the key and it would not start. All of the dash lights are flickering on and off but the car is not turning over.[/b]
my issue turned out to be some dillhole before I bought the car left a battery fill cap loose and I have/had massive corrosion on the main power wire from the battery all the way to the starter... everything looked normal, but it wouldn't turn over...

dunno if that will help your situation or not...
nodakbassmaster is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 04:35 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2