Oil light flashes and engine dies - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 11-19-2012, 02:45 AM Thread Starter
Learners License
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Oil light flashes and engine dies

I have a 2005 Mazda6 3.0 v6. 110k miles. It started with my car dying while driving on the highway and would not start. So far the things I have done.
1. Changed all the coil packs and spark plugs. (Valve cover o rings leaked oil into the spark plugs)
2. Replaced all gasket on the valve cover.
3. Ran sea foam and engine flush in my engine. (I did this because I noticed a lot of slug inside both valve covers)
4. Changed oil and filter 3 times till oil was clean. Oil kept coming out black. I used 5w 30 (Oil is clear now)
5. Replaced the PCV valve.
6.. Cleaned the MAF sensor.

I can get it to start up but idle is rough. The oil light is on also and I hear a slight knocking coming from the top of the engine. If I rev the engine up the oil light goes out and the knocking stops. If I shift to drive the oil light flashes, rpms drop to about 500 and then the engine dies. At this point I'm not sure what it can be and don't know if I should just take it to a mechanic now. Need some advice. Thanks.

Last edited by Mani6; 11-19-2012 at 02:49 AM. Reason: Left out info
Mani6 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 11-19-2012, 01:10 PM
Registered User
 
CanyonRider's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Wake Forest, NC
Posts: 863
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 131 Post(s)
Thanks: 124
Thanked 503 Times in 297 Posts
Groans: 0
Groaned at 2 Times in 2 Posts
iTrader: 0 reviews
CEL on? Throwing any codes?

2003 Mazda 6s MTX
Mods - Yeah, I got some.

My Threads:
DIY Engine Replacement
Track Car Prep
My YouTube Channel for in-car track videos:
http://www.youtube.com/user/canyonry...ow=grid&view=0
CanyonRider is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 11-19-2012, 01:34 PM
banana boat.

 
flipper66's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: lake Mary, Florida
Posts: 6,983
Mentioned: 53 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 328 Post(s)
Thanks: 81
Thanked 993 Times in 844 Posts
Groans: 3
Groaned at 51 Times in 47 Posts
iTrader: 1 reviews
Sounds like one of your timing chain tensioners may have failed.
flipper66 is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 11-19-2012, 01:49 PM Thread Starter
Learners License
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
CEL isn't on when I start it and it idles. Only the oil light when I shift to drive or reverse. When it dies all lights come on.
Mani6 is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 11-19-2012, 11:29 PM Thread Starter
Learners License
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
*update*

I was able to get a code reader. I noticed a few things. My car would shift fine when the motor was cold but once it came to operating temp it would die when I shifted to drive. Also I left the key in when it died and the CEL finally flashes. The code it gave was p0134. Took it to autozone as the definition was heated oxygen sensor HO2S.
Mani6 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 11-20-2012, 01:32 PM
banana boat.

 
flipper66's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: lake Mary, Florida
Posts: 6,983
Mentioned: 53 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 328 Post(s)
Thanks: 81
Thanked 993 Times in 844 Posts
Groans: 3
Groaned at 51 Times in 47 Posts
iTrader: 1 reviews
Sounds like you may have a dead cat or 4.
flipper66 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome