Engine misfire / pulsing acceleration under load - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
Go Back   Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum > Technical / Performance / Model > Mazda 6 1st Generation (2002-2008) > Engine / Drivetrain > 2.3L I-4
New User? Register
Mazda6Club.com is the premier Mazda 6 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-23-2011, 09:57 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
danisy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Moncton, NB, Canada
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default Engine misfire / pulsing acceleration under load

Hi everyone,

There have been lots of posts regarding what sounds like the same issue, but I don't think any one of them is what I am experiencing. Hoping somebody has any other ideas I am creating this new thread.

Some info:

Yesterday evening, the car was VERY low on gas (drove 2 days with the light on). Filled the car to the very top at a gas station I usually don't go to. Continued driving last night a little it, everything normal like any other day.

This morning, it starts. The car stutters / hesitates / misfires whatever you may call it, while in any gear, at any speed, any rpm, while hot or cold under any acceleration more than 1/8 or 1/4 throttle. Idle is perfect and revving in neutral is also fine. This only happens while accelerating under load.

I pulled the spark plugs, and had oil on the two middle plugs (2 and 3 i'm guessing?) Cleaned them, reinstalled, no change. So I replace all 4 plugs with new NGK and gapped them. No change.

I've cleaned the MAF, no change.

So far I know I need to change the valve cover gasket. But could this be causing all of this? Other possibilities after reading up are the PCV hose, and vacuum leaks. I've traced any tubing in there and everything seems to be intact. I haven't tested the PCV hose yet since I ran out of daylight but I could try that. Then there's the possibility it could be a fuel issue, which is why I mentioned the fill up. Maybe clean / change the fuel filter (where is it located?)

Lastly, I took this video this evening and you can hear pretty well what's going on.

http://s2.photobucket.com/albums/y9/...t=MVI_3032.mp4

Thanks for any help you can give

Daniel

Last edited by danisy; 06-23-2011 at 10:37 PM.
danisy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-23-2011, 10:16 PM   #2 (permalink)
banana boat.

 
flipper66's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: lake Mary, Florida
Posts: 6,983
Mentioned: 52 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 328 Post(s)
Thanks: 81
Thanked 983 Times in 836 Posts
Groans: 3
Groaned at 50 Times in 46 Posts
iTrader: 1 reviews
Default

video no work

could be bad gas

could be a vac leak

did you throw a code?

could be a coil(assuming you have an 04+ by the picture)

milage?
flipper66 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-23-2011, 10:39 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
danisy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Moncton, NB, Canada
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

Edited video

No CEL, but also have no way of checking codes

It's an 06.

120,000 km (75,000 mi)
danisy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 09:40 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2