Mazda 6 running/starting problem - Page 2 - Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum
Go Back   Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum > Technical / Performance / Model > Mazda 6 1st Generation (2002-2008) > Engine / Drivetrain > 2.0 Diesel
New User? Register
Mazda6Club.com is the premier Mazda 6 Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-14-2012, 05:51 PM   #11 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

Dave,

now I have another problem..."Check Engine" from time to time lights. When it's ON, it stays on for day or two, then it gets OFF.

What kind of a problem this can be?

Thanks
drozer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-16-2012, 06:37 AM   #12 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Bolton UK
Posts: 154
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 32 Times in 32 Posts
Groans: 0
Groaned at 1 Time in 1 Post
iTrader: 0 reviews
Default

Drozer, you'll need to get the codes read otherwise i'm just grasping at straws, it really could be anything.

Dave
slidey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-13-2012, 06:37 PM   #13 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

Hi Dave,

I've been to mazda service and they told me that the problem was in the Protege Vacuum Switch Valve (96 Mazda Protege Vacuum Switch Valve VSV #K5T49091 KL015905 | eBay).
The problem that I had is that "Check Engine" lights from time to time.
In the mazda shop told me that this is not a big problem, and that this is a common error of this kind of models.

So, can you tell me, the real function of this valve, and how "big" is this problem?

Thanks,
drozer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-18-2012, 07:26 AM   #14 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Bolton UK
Posts: 154
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 32 Times in 32 Posts
Groans: 0
Groaned at 1 Time in 1 Post
iTrader: 0 reviews
Default

Hi Drozer,i've never heard of such a switch! i've googled it and it seems to have something to do with the EGR valve, so i've looked in the workshop manual and there is a valve that controls the EGR (EGR solenoid valve).
Have you cleaned your EGR yet? if not i would try that.
The valve helps control emissions but can cause running problems if it gets blocked up.

Dave
slidey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-21-2012, 04:39 AM   #15 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

I haven't clean the EGR valve yet. Also I have notice that when my car is in neutral speed, and I hit the accelator paddle, there is a little bit black smoke coming out from the EGR valve.
Definitively I'll clean the EGR valve ASAP.

Thanks ones again Dave...
drozer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-17-2013, 04:36 PM   #16 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

I just want to say thanks to the forum for saving me a fortune! I have lived with the occasional stall, warm or cold, for perhaps a year. In the last month stalls became progressively more frequent, such that allowing revs to drop below even 1500 rpm would allow the engine to stall, after which re-starting was getting more difficult.
So ordered new Denso SCV from internet (125), had it fitted (10) - problem solved!
terryhanna is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-30-2013, 05:04 AM   #17 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

Quote:
Originally Posted by slidey View Post
Hi Drozer,i've never heard of such a switch! i've googled it and it seems to have something to do with the EGR valve, so i've looked in the workshop manual and there is a valve that controls the EGR (EGR solenoid valve).
Have you cleaned your EGR yet? if not i would try that.
The valve helps control emissions but can cause running problems if it gets blocked up.

Dave
Hi Dave,
My problem with "Check Engine" is still on. I went to the mechanic again and they told me that this code is appearing as error: P2009 Intake manifold running control circuit 1!

Can you tell me where to begin to search?

Thanks
drozer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-05-2013, 12:40 PM   #18 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

Does anyone knows what can be my problem?
Can anyone suggest me what to do?

Thanks in advance,
drozer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-14-2014, 04:45 AM   #19 (permalink)
Learners License
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

hi,can anyone tell me if a knackered scv valve would make the egr valve give a fault code saying insufficient pressure cheers mick
pepsi60 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-14-2014, 08:34 AM   #20 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 65
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 7 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
iTrader: 0 reviews
Default

No. DTP0401 detection conditions are described here
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/...2f1815300.html

Have you tried taking off EGR valve and cleaning it, easy DIY job.
hyperbole is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda 6 Forums : Mazda 6 Forum / Mazda Atenza Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 02:42 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2